Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) - 30 August 2017 - KERJA KOSONG | JAWATAN KOSONG KERAJAAN & SWASTA 2019

Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) - 30 August 2017

Jawatan Kosong 2017 di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT)

Jawatan Kosong 2017 di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) www.banyakjawatan.my


Latar Belakang

Sejarah Terengganu yang awal adalah tidak jelas. Namun begitu terdapat catatan mengenai Terengganu oleh saudagar Cina, Chao Ju Kua pada tahun 1225 yang menyebut sebagai jajahan takluk Palembang.

"Negarakartagama", tulisan Prapanca dari Jawa pada tahun 1365, menyatakan bahawa Terengganu, Paka dan Dungun di bawah taklukan Majapahit. Berdasarkan bukti arkeologi seperti kapak batu dan tembikar yang dijumpai di Gunung Bewah, terdapat manusia tinggal di situ sejak 4000 SM. Pada Batu Bersurat Terengganu terdapat pula catatan nama Raja Mandalika. Seterusnya dalam sejarah Terengganu, terdapat pemerintahan bernama Megat Panji Alam dan juga Tun Telanai.

Terengganu kemudiannya disebut sebagai negeri di bawah pemerintahan kerajaan Johor. Pada ketika itu, dua orang pembesar Johor, Laksamana dan Paduka Megat Seri Rama, dihantar memerintah Terengganu. Seterusnya, Bendahara Hasan pula dihantar mentadbir Terengganu. Berikutnya, Terengganu ditadbir oleh Tun Zain Indera, kemudiannya, oleh anak Tun Zain Indera, Tun Yuan, Tun Sulaiman dan Tun Ismail; Tun Sulaiman sebagai sultan di Pantai Layang ( Balik Bukit ), Tun Yuan sebagai Bendahara dan Tun Ismail sebagai Menteri Tersat.

Like Page Khas - Kerja Kosong di Terengganu


Jawatan:

1.  PENOLONG PEGAWAI PERTANIAN GRED G29 

2.  PENOLONG PEMELIHARA HUTAN GRED G29

3.  PENOLONG PEGAWAI VETERINAR GRED G29Cara Memohon:

Permohonan hendaklah memohon melalui online (SPNTRe) melalui link yang admin sediakan di bawah. Untuk syarat kelayakan anda harus klik setiap nama jawatan setelah masuk ke SPNTRe melalui link yang admin sediakan di bawah tersebut. Jika anda kurang jelas, anda boleh membaca Manual Mengisi Borang juga melalui link di bawah. Semoga berjaya..


Tarikh Tutup Permohonan : 30 Ogos 2017 (Khamis)


0 Response to "Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) - 30 August 2017"

Post a Comment