Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS) - 3 Januari 2022

Post a Comment
Jawatan Kosong 2021 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Jawatan Kosong 2021 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS)

Latar Belakang

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS) atau pada awalnya dikenali dengan nama The North Borneo (Public Service Commission) Order in Council 1963 telah ditubuhkan dan diwartakan pada 1 Mac 1963 dalam Warta Kerajaan Bil. S43/63. Selepas Negeri Sabah mencapai kemerdekaan melalui penubuhan Malaysia pada 16 September 1963, maka pewujudan SPANS diperuntukkan di bawah Perkara 36(1) Perlembagaan Negeri Sabah. SPANS.

Pelantikan Ahli-ahli SPANS diperuntukkan di bawah  Perkara 36(1) dan Perkara 36(2) Perlembagaan Negeri Sabah. Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sabah selepas berunding dengan Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Sabah boleh melantik seorang Pengerusi dan tidak kurang daripada 3 orang tetapi tidak melebihi 8 orang Ahli. Pada masa ini Ahli-ahli SPANS terdiri daripada Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan 7 orang Ahli.

Bagi melicinkan proses tadbir urus, SPANS di bawah Perkara 37(7) Perlembagaan Negeri Sabah boleh mewakilkan mana-mana fungsinya kepada Setiausaha Kerajaan Negeri dan Setiausaha Tetap, Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Sabah. Bagaimanapun tanggungjawab mutlak (ultimate responsibility) masih terletak pada SPANS bagi menentukan perwakilan kuasa itu dilaksanakan dengan teratur.
Join Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Like FB Page Khas - Kerja Kosong Negeri Sabah
Jawatan:

1. PEGAWAI TADBIR GRED N41 - 25 Kekosongan

2. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19 - 10 Kekosongan

3. PEMBANTU PENERBITAN GRED N19 - 8 Kekosongan

4. PEMANTU ARKIB GRED S19 - 4 Kekosongan

5. PENGAWAL KESELAMATAN GRED KP11 - 2 Kekosongan
 
6. PEMBANTU HIDUPAN LIAR GRED G11 - 4 Kekosongan

7. PEMBANTU AWAM GRED H11 - 1 Kekosongan

8. PEMBANTU OPERASI GRED N11 - 5 Kekosongan


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 03 Januari 2022 (Isnin)


Jom Join Telegram Khas : Kerja Kosong Negeri Sabah

Post a Comment