Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 28 September 2017 - KERJA KOSONG | JAWATAN KOSONG KERAJAAN & SWASTA 2019

Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 28 September 2017

Jawatan Kosong 2017 di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)

Jawatan Kosong 2017 di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) www.banyakjawatan.my


Sejarah KTMB

Pada tahun 1961 merupakan tarikh berakhirnya orang eropah menjadi Pengurus Besar KTM. Dato’ Ahmad Perang merupakan anak watan yang pertama menjadi Pengurus Besar, dan Haji Waad Jamaluddin merupakan kakitangan KTM yang pertama berjaya memegang jawatan Pengurus Besar KTM. Selebihnya jawatan tersebut dipegang Pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang dipinjamkan ke KTM.

KTM sejak sebelum Perang Dunia lagi mempunyai rancangan pembinaan landasan merentasi Kuala Lumpur ke Pahang, dari Johor Bahru ke Kuantan dan menyusur negeri Terengganu dan kelantan tetapi tidak dapat dilaksanakan. Malah beberapa landasan yang telah dirancangkan namun ianya tidak menjadi kenyataan. Diantaranya ialah landasan sejauh 70 batu dari kulai ke Endau; keduanya dari Kluang ke Muar dan terus ke Melaka sejauh 95 batu, ketiga; landasan sejauh 40 batu dari Gemas ke Melaka. Di Pahang pula dirancangkan landasan cawangan dari Jerantut ke Kuantan sejauh 25 batu, manakala di Selangor pula dari kelang ke Morib. Di negeri Perak cadangan pembinaan landasan cawangan yang terbengkalai iaitu dari Ipoh ke Gopeng dan dari Bagan Serai ke Kuala Kurau. Namun kesemua rancangan tersebut tidak terlaksana.

KTM juga turut memberi sumbangan dari segi senibena, Ibu pejabat Keretapi Tanah Melayu, stesen Kuala Lumpur merupakan diantara bangunan indah buatannya dinegara ini. Senibena `Moorsih’ menjadi cirri utama dalam rekabentuknya. Projek pembesaran stesen Kuala Lumpur turut menyerapkan rupa bentuk asalnya dalam pembenaan meluskan dan mencantikkan bangunan stesen KTM.


Jawatan:

1. HEAD OF CORPORATE COMMUNICATIONS

2. INANCE EXECUTIVE - GST


Cara Memohon:

Interested applicants are invited to write-in together with a detailed resume, current and expected salary, contact number, non-returnable passport sized photograph and photocopies of relevant certificates not later than 28 September 2017 to the following address. (Only short listed candidates will be notified).

GENERAL MANAGER,
Human Capital Department
(Staff Planning Unit)
Keretapi Tanah Melayu Berhad,
Jalan Sultan Hishamuddin,
50621 Kuala Lumpur
Tel : 03-22631122 or 03-22631433

0 Response to "Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 28 September 2017"

Post a Comment