Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) - 16 April 2018

Post a Comment
Jawatan Kosong 2018 di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Forest Research Institute of Malaysia (FRIM)

Jawatan Kosong 2017 di Forest Research Institute of Malaysia (FRIM) www.banyakjawatan.my


Sejarah

Pada tahun 1926, Ketua Konservator Hutan (bersamaan dengan Pengarah Perhutanan kini), G.E.S Cubitt, meminta Dr F.W. Foxworthy untuk menubuhkan unit penyelidikan hutan yang berasingan untuk Jabatan Perhutanan. Ia adalah Foxworthy yang memilih tapak ini, di Kepong. Beliau juga pernah menjadi Ketua Pegawai Penyelidik pertama institut ini.

Tapak ini terdiri daripada kawasan yang telah dikatakan dilucutkan daripada hutan asal kecuali beberapa pokok sisa di kawasan-lebih tidak boleh diakses. Lalang-rumput di lereng bukit yang dibuat cara ke teres sayur-sayuran di cerun lebih rendah, manakala lembah hamparkan sebuah kolam beberapa, sebelah kiri pengambilalihan operasi perlombongan bijih timah yang lalu.

Dalam masa dua tahun pada tahun 1928, yang pertama 42 hektar (100 ekar) ladang eksperimen (terutamanya spesies dipterokarpa, spesies kayu keras yang besar tinggi) berada di tempat, berhati-hati dipupuk menjadi ada menggunakan "jururawat" pokok spesies lain sebagai penyedia naungan dan makanan (nitrogen-fixers). Pada masa itu pembinaan bangunan utama telah bermula. Bidang tahun-tahun berikutnya, bangunan ini adalah untuk kekal pusat tunggal untuk makmal-makmal, herbarium dan muzium, serta Kimia, Zoologi dan Sivilkultur bahagian institut, sehingga bangunan baru telah ditambah selepas Perang Dunia II. Koleksi herbarium, yang juga telah berpindah ke Kepong, bernombor 1500 aksesi.Jawatan:

1. PEMBANTU TADBIR (KEWANGAN) W19

2. PEMANDU KENDERAAN H11


Cara Memohon:

Permohonan hendaklah dibuat melalui sistem permohonan jawatan dalam talian yang boleh diakses di laman sesawang Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM). Hanya permohonan yang dibuat melalui sistem permohonan dalam talian FRIM (admin telah sediakan link di bawah) akan diproses. Calon dikehendaki memuatnaik resume yang lengkap (kelayakan akademik, pengalaman kerja, gaji semasa dan gaji yang dipohon, gambar berukuran passport serta salinan sijil-sijil berkaitan) semasa membuat permohonan.

Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temu duga. Pemohon-pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan dari tarikh tutup iklan ini hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya. Klik sini Manual Pengguna


Tarikh Tutup Permohonan : 16 April 2018

Post a Comment