Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Jabatan Kastam Diraja Malaysia - 25 Mac 2018 [120 Kekosongan]

Post a Comment
Jawatan Kosong Terkini 2018 di Jabatan Kastam Diraja Malaysia | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Jabatan Kastam Diraja Malaysia

Jawatan Kosong Terkini 2018 di Jabatan Kastam Diraja Malaysia

Sejarah 

Sistem pentadbiran cukai sebenar telah wujud sejak zaman sebelum kedatangan penjajah Barat lagi iaitu di zaman Kerajaan Melayu Melaka dan semasa pemerintahan Kerajaan Johor Riau lagi.

Di zaman Kerajaan Melayu Melaka telah wujud peraturan-peraturan dan pelabuhan serta hal-hal yang berhubung dengan struktur percukaian yang melibatkan saudagar-saudagar asing dan tempatan. Pada masa itu pemungut cukai dan segala yang berhubung dengan cukai adalah di bawah tanggungjawab Penghulu Bendahari yang bertugas sebagai:

 “…the Chief of the Exchequer.
(He) controlled all the revenue and
Customs Officiers and looked after
the palace building and equipment”.
(R.J.W.Wilkinson “The Melaka Sultanate”,
JMBRAS VOL.XIII-Pt.2,1935,P.31).

Jawatan yang bertanggungjawab untuk memungut cukai ialah Shahbandar. Merekalah yang merupakan golongan yang menguatkuasakan Peraturan-peraturan dan Undang-undang Pelabuhan melalui kuasa yang telah diberikan oleh Raja.Jawatan:

KELULUSAN MINIMUM: SPM/SVM/SKM


1. PENOLONG PENGUASA KASTAM GRED WK19 - 120 Kekosongan


Semua kekosongan jawatan adalah di Jabatan Kastam Diraja Malaysia seluruh negeri. Permohonan hendaklah dibuat di Portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) sebagaimana link yang admin sediakan di bawah:-


Tarikh Tutup Permohonan : 25 Mac 2018 (Ahad) jam 11:59 malam


Post a Comment