Jawatan Kosong di Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) - 19 November 2018 - KERJA KOSONG 2021 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2021

Jawatan Kosong di Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) - 19 November 2018

Jawatan Kosong 2018 di Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM)

Jawatan Kosong 2018 di Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM)

Sejarah

Sebelum Melaka mencapai kemerdekaan melalui Persekutuan Tanah Melayu, tidak wujud Institusi Agama Islam yang ditubuhkan oleh Penjajah Inggeris untuk mengurus segala perkara berkaitan pentadbiran Hal Ehwal Agama Islam di Negeri Melaka. Setelah mencapai kemerdekaan, timbullah hasrat kerajaan negeri untuk menubuhkan sebuah institusi yang bertanggungjawab bagi mentadbir Hal Ehwal Agama Islam di Melaka. Maka pada 1 Rabiul Awal 1380H bersamaan 28 September 1960M, Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) telah ditubuhkan dengan rasminya dimana upacara perasmian diadakan di bangunan No. 272, Jalan Tengkera, Melaka dan bangunan ini menjadi bangunan pertama Pejabat Agama Islam Negeri Melaka.

Ketika penubuhan, Jabatan Agama Islam Melaka telah dikendalikan oleh seorang pegawai bersara selaku Yang Dipertua Jabatan Agama Islam dan dibantu oleh seorang kerani. Beliau bertanggungjawab untuk membentuk dan mengatur pentadbiran Jabatan Agama Islam Melaka. Orang yang pertama memegang jawatan Yang Dipertua ialah Tuan Hj. Mohd. Amin Bin Imran.

Jabatan Agama Islam Melaka terus berkembang dengan pengwujudan beberapa bahagian seperti Pejabat Kadhi Daerah dan Mahkamah Syariah pada tahun 1962. Ketika itu, Mufti mempunyai kuasa bagi menjalankan tugas-tugas sebagai Khadi Besar. Walau bagaimanapun apabila jawatan Khadi Besar diwujudkan pada tahun 1967, jawatan tersebut telah menghapuskan sebahagian daripada bidang kuasa mufti. Kemudian. pada tahun 1986, Jabatan Agama Islam Melaka telah ditempatkan di Seri Negeri, Jalan Hang Tuah.


Like Page Khas - Kerja Kosong di Melaka
Jawatan:

1. GURU TAKMIR - 14 Kekosongan


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 19 November 2018 (Isnin)


Klik Untuk Muatturun Iklan Lengkap

Klik Untuk Muatturun Borang Permohonan

0 Response to "Jawatan Kosong di Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) - 19 November 2018"

Post a comment