Jawatan Kosong di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia - 31 Januari 2019 [61 Kekosongan] - KERJA KOSONG 2020 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2020

Jawatan Kosong di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia - 31 Januari 2019 [61 Kekosongan]

Jawatan Kosong 2019 di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong terkini di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia

Jawatan Kosong 2019 di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia

Sejarah

Perkhidmatan Bomba Malaysia bermula pada tahun 1883 dengan penubuhan Bomba sukarela Negeri Selangor yang diketuai oleh H.F Bellamy bersama 15 anggota. Pasukan ini yang diletakkan dibawah Lembaga Kebersihan telah menjadi Pasukan Bomba dan Penyelamat Tetap pada tahun 1895. Perkhidmatan terus berkembang di setiap negeri dan diletakkan dibawah Majlis Perbandaran atau Lembaga Luar Bandar.

Pada tahun 1946, iaitu selepas perang Dunia Kedua, pasukan 'Malayan Union Fire Services' telah dibentuk. MUS beribu pejabat di Kuala Lumpur.

Melalui perjanjian Persekutuan Tanah Melayu, Perkhidmatan Bomba diserahkan kembali kepada kerajaan-kerajaan negeri dibawah pentadbiran Lembaga Bandaran dan Lembaga Luar Bandar mengikut negeri masing-masing. Untuk menyelaraskan perkhidmatan Bomba ditubuhkan dibawah Kementerian Pembangunan dan Kerajaan Tempatan. Baca lagi..Jawatan:

1. PEGAWAI BOMBA BANTUAN (PBB) - 61 Kekosongan


Syarat Lantikan & Cara Memohon:
3 Responses to "Jawatan Kosong di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia - 31 Januari 2019 [61 Kekosongan]"

  1. Saya ingin memohon jawatan kosong di BBP Tanjung Malim.

    ReplyDelete
  2. Saya mohd nazrul ingin bermohon kerja sebagai pegawai bomba untuk berhidmat demi negara yang tercinta

    ReplyDelete
  3. Saya andrew ingin memohon kerja bbp sbg pegawai bomba untuk berkhidmat menyelamatkan negara..

    ReplyDelete