Jawatan Kosong di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) - 14 April 2019 - KERJA KOSONG 2021 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2021
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) - 14 April 2019

Jawatan Kosong 2019 di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN)

Jawatan Kosong 2019 di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN)

Sejarah 

Jabatan PERHILITAN dahulunya dikenali dengan nama Jabatan Mergastua. Pada tahun 1896 undang-undang pertama mengenai hidupan liar telah diwujudkan. Dalam tahun 1902 rezab hidupan liar yang pertama iaitu Rezab Hidupan Liar Chior telah diwartakan. Usaha-usaha untuk menubuhkan satu agensi pusat untuk menyelaraskan aktiviti pemuliharaan habitat dan spesies hidupan liar telah bermula pada tahun 1930, dengan pelantikan En. T.R. Hubback, bekas Pelindung Mergastua (Game Warden) Negeri Pahang, sebagai ketua kepada Suruhanjaya Hidupan Liar Malaya.

Pada tahun 1955, satu perundangan baru, "The Wild Animals and Wild Birds Protection Ordinance" telah diwujudkan untuk menyelaraskan penguatkuasaan terhadap perlindungan hidupan liar di seluruh Semenanjung Malaysia. Walau bagaimanapun, pentadbiran Jabatan masih di bawah Kerajaan-kerajaan Negeri yang berkaitan. Antara tahun 1972 dan 1976, Kerajaan Persekutuan selepas berbincang dengan Kerajaan-kerajaan Negeri telah mengambil alih pentadbiran semua Jabatan Mergastua Negeri di Semenanjung Malaysia berikutan penguatkuasaan Akta Perlindungan Hidupan Liar Tahun 1972, Akta 76. Jabatan Mergastua kemudiannya dinamakan sebagai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara atau ringkasnya Jabatan PERHILITAN.Jawatan:

KELULUSAN MINIMUM: SPM/SKM

1. PEMBANTU HIDUPAN LIAR GRED G19 - 41 Kekosongan

Semua kekosongan jawatan adalah di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) seluruh negeri. Permohonan hendaklah dibuat di Portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) sebagaimana link yang admin sediakan di bawah:-


Tarikh Tutup Permohonan : 14 April 2019 (Ahad) jam 11:59 malam


4 Responses to "Jawatan Kosong di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) - 14 April 2019"

 1. Salam.Saya nak bertanya.Bila tarikh jawatan kosong Perhilitan untuk bekas tentera di buka.Terima kasih.

  ReplyDelete
 2. Nak tanya bekas angota tentera yg berpncen awal bolh x memohon perilitan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh, terbuka. Tapi jawatan kosong ini dah ditutup

   Delete
 3. Bilakah pengambilan jawatan perhilitan utk graduan izajah dalam perhutanan?

  ReplyDelete