Jawatan Kosong di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) - 9 Jun 2021 - KERJA KOSONG 2022 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2022
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) - 9 Jun 2021

Jawatan Kosong 2021 di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong terkini di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO)

Jawatan Kosong 2019 di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO)

Latar Belakang

Sebelum tahun 1983, hak-hak harta intelek di Malaysia telah ditadbir oleh Pejabat Cap Dagangan dan Jaminhak. Pejabat ini kemudiannya telah ditukar namanya kepada Pejabat Cap Dagangan dan Paten dalam tahun 1983 dan telah diletakkan di bawah bidangkuasa Kementerian Perdagangan dan Perindustrian.

Pada 27 Oktober 1990, Kementerian telah membuat penyusunan semula dan seterusnya Pejabat ini telah diletakkan di bawah bidangkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna yang kini dikenali sebagai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan  telah ditukar nama kepada Bahagian Harta Intelek (BHI). Bahagian ini bertanggungjawab mentadbir Akta Paten 1983, Akta Cap Dagangan 1976, dan Akta Hakcipta 1987.

Akta Reka Bentuk Perindustrian 1996 telah mula dikuatkuasakan pada 1999, disusuli pada tahun 2000 dengan Akta Susun Atur Litar Bersepadu 2000. Seterusnya pada tahun 2001, Akta Petunjuk Geografi 2000 dikuatkuasakan.

Dalam menghadapi perubahan pembangunan harta intelek di peringkat domestik dan global, BHI telah dijadikan sebuah badan berkanun pada 3 Mac 2003 dan dikenali sebagai Perbadanan Harta Intelek Malaysia (PHIM) melalui berkuatkuasanya Akta Perbadanan Harta Intelek Malaysia 2002.

Perbadanan telah mengambil langkah penjenamaan semula apabila singkatan PHIM ditukar kepada MyIPO pada 3 Mac 2005 sempena Pelancaran Hari Harta Intelek Negara yang pertama.
Like Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Join Telegram - Kerja Kosong Terkini
Jawatan:

1. PENOLONG PEGAWAI HARTA INTELEK (PENOLONG JURUTERA ELEKTRIK)

Skala Gaji : RM1,963.00 – RM6,123.00


Peranan dan tanggungjawab adalah seperti berikut:

 • Bertugas di Bahagian Teknikal dan Pengurusan Fasiliti;
 • Menolong jurutera dalam melaksanakan urusan pengurusan fasiliti / penyelenggaraan / pengubahsuaian bangunan;
 • Menolong jurutera menyediakan dokumen-dokumen teknikal, lukisan rekabentuk, spesifikasi dan senarai kuantiti bagi tujuan perolehan kerja pengurusan fasiliti / penyelenggaraan / pengubahsuaian bangunan;
 • Menolong jurutera dalam memantau, mengawas dan menyelia kerja yang dilaksanakan oleh kontraktor pengurusan fasiliti / penyelenggaraan / pengubahsuaian bangunan;
 • Menolong jurutera dalam memantau, mengawas dan menyelia penjaga jentera (chargeman) yang dilantik oleh kontraktor pengurusan fasiliti dan penyelenggaraan;
 • Menolong jurutera mengesahkan kerja pengurusan fasiliti / penyelenggaraan / pengubahsuaian bangunan yang dilaksanakan oleh kontraktor bagi tujuan bayaran kontrak (verifier); dan
 • Lain-lain tugas berkaitan dengan teknikal dan kejuruteraan yang diarahkan oleh jurutera / juruukur bahan dari semasa ke semasa.

Kelayakan:
 • Diploma dalam bidang kejuruteraan elektrikal daripada institusi pengajian tinggi tempatan yang diiktiraf;
 • Kepujian Bahasa Malaysia/ Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
 • Mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya lima (5) tahun dalam kerja penyelenggaraan bangunan; dan
 • Memperolehi Sijil Perakuan Kekompetenan Elektrik dari Suruhanjaya Tenaga adalah suatu kelebihan.


Cara memohon:

Permohonan hendaklah menggunakan BORANG PERMOHONAN JAWATAN KOSONG MyIPO yang boleh diperolehi dengan memuat turun di laman sesawang kami bersama-sama sesalinan sijil-sijil dan gambar berukuran pasport terkini. (admin ada sediakan link muatturun iklan dan borang permohonan di bawah)

Borang permohonan yang telah lengkap diisi hendaklah dihantar dalam sampul surat dan ditulis nama jawatan yang dimohon di sebelah kiri atas sampul surat dan menyerahkan borang tersebut selewat-lewatnya pada 9 Jun 2021 kepada:

PERBADANAN HARTA INTELEK MALAYSIA
UNIT B-18-1, MENARA UOA BANGSAR
NO. 5 JALAN BANGSAR UTAMA 1
59000 KUALA LUMPUR
(u.p.: Bahagian Sumber Manusia)

PENTING: Pemohon hendaklah menyertakan Surat Akuan Pengiktirafan Diploma/ Ijazah daripada Kementerian Pengajian Tinggi dan semakan pengiktirafan boleh dibuat di alamat sesawang berikut: (http://www2.mqa.gov.my/esisraf/kelayakan.cfm) atau (https://www2.mqa.gov.my/mqr/).


Tarikh Tutup Permohonan : 09 Jun 2021 (Rabu)
0 Response to "Jawatan Kosong di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) - 9 Jun 2021"

Post a Comment