Jawatan Kosong Kerajaan di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) - 2 September 2021 [57 Kekosongan] - KERJA KOSONG 2021 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2021
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong Kerajaan di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) - 2 September 2021 [57 Kekosongan]

Jawatan Kosong Kerajaan 2021 di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN)

Jawatan Kosong Kerajaan 2021 di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN)

Sejarah 
Jabatan PERHILITAN dahulunya dikenali dengan nama Jabatan Mergastua. Pada tahun 1896 undang-undang pertama mengenai hidupan liar telah diwujudkan. Dalam tahun 1902 rezab hidupan liar yang pertama iaitu Rezab Hidupan Liar Chior telah diwartakan. Usaha-usaha untuk menubuhkan satu agensi pusat untuk menyelaraskan aktiviti pemuliharaan habitat dan spesies hidupan liar telah bermula pada tahun 1930, dengan pelantikan En. T.R. Hubback, bekas Pelindung Mergastua (Game Warden) Negeri Pahang, sebagai ketua kepada Suruhanjaya Hidupan Liar Malaya.

Pada tahun 1955, satu perundangan baru, "The Wild Animals and Wild Birds Protection Ordinance" telah diwujudkan untuk menyelaraskan penguatkuasaan terhadap perlindungan hidupan liar di seluruh Semenanjung Malaysia. Walau bagaimanapun, pentadbiran Jabatan masih di bawah Kerajaan-kerajaan Negeri yang berkaitan. Antara tahun 1972 dan 1976, Kerajaan Persekutuan selepas berbincang dengan Kerajaan-kerajaan Negeri telah mengambil alih pentadbiran semua Jabatan Mergastua Negeri di Semenanjung Malaysia berikutan penguatkuasaan Akta Perlindungan Hidupan Liar Tahun 1972, Akta 76. Jabatan Mergastua kemudiannya dinamakan sebagai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara atau ringkasnya Jabatan PERHILITAN.
Join Group KhasBanyak Jawatan Kosong
Join Telegram - Kerja Kosong Terkini
Jawatan:

KELULUSAN MINIMUM: IJAZAH

1. PEGAWAI HIDUPAN LIAR GRED G41 - 57 Kekosongan


Semua kekosongan jawatan adalah di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) seluruh negeri. Permohonan hendaklah dibuat di Portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) sebagaimana link yang admin sediakan di bawah:-


Tarikh Tutup Permohonan : 02 September 2021 (Khamis)  jam 11:59 malam1 Response to "Jawatan Kosong Kerajaan di Jabatan Perlindungan Hidupan Liar & Taman Negara (PERHILITAN) - 2 September 2021 [57 Kekosongan]"

  1. Saya tiada ijazah tp saya ada pengalaman bekerja lebih 10 tahun di dalam industri zoo(5 tahun menjaga haiwan mamalia kecil dan 5 tahun menjaga mamalia besar iaitu harimau)

    ReplyDelete