Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) - 14 November 2021 - KERJA KOSONG 2022 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2022
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) - 14 November 2021

Jawatan Kosong 2021 di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT)

Jawatan Kosong 2019 di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT)

Latar Belakang

Sejarah Terengganu yang awal adalah tidak jelas. Namun begitu terdapat catatan mengenai Terengganu oleh saudagar Cina, Chao Ju Kua pada tahun 1225 yang menyebut sebagai jajahan takluk Palembang.

"Negarakartagama", tulisan Prapanca dari Jawa pada tahun 1365, menyatakan bahawa Terengganu, Paka dan Dungun di bawah taklukan Majapahit. Berdasarkan bukti arkeologi seperti kapak batu dan tembikar yang dijumpai di Gunung Bewah, terdapat manusia tinggal di situ sejak 4000 SM. Pada Batu Bersurat Terengganu terdapat pula catatan nama Raja Mandalika. Seterusnya dalam sejarah Terengganu, terdapat pemerintahan bernama Megat Panji Alam dan juga Tun Telanai.

Terengganu kemudiannya disebut sebagai negeri di bawah pemerintahan kerajaan Johor. Pada ketika itu, dua orang pembesar Johor, Laksamana dan Paduka Megat Seri Rama, dihantar memerintah Terengganu. Seterusnya, Bendahara Hasan pula dihantar mentadbir Terengganu. Berikutnya, Terengganu ditadbir oleh Tun Zain Indera, kemudiannya, oleh anak Tun Zain Indera, Tun Yuan, Tun Sulaiman dan Tun Ismail; Tun Sulaiman sebagai sultan di Pantai Layang ( Balik Bukit ), Tun Yuan sebagai Bendahara dan Tun Ismail sebagai Menteri Tersat.
Join Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Like FB Page Khas - Kerja Kosong Negeri Terengganu
Jawatan:

1. PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F41

2. PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED FA29

3. PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29

4. PENOLONG PEGAWAI SYARIAH GRED LS29

5. PENOLONG PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM GRED S29

6. PENOLONG JURUTERA GRED JA29

7. PENOLONG PEGAWAI SENI BINA GRED JA29

8. PEMBANTU  SYARIAH GRED LS19

9. PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM GRED S19

10. PELUKIS PELAN(KEJURUTERAAN AWAM) GRED JA19

11. PELUKIS PELAN(SENI BINA) GRED JA19

12. PENJAGA JENTERA ELEKTRIK GRED J19

13. PEMBANTU AWAM GRED H11

14. PEMANDU KENDERAAN GRED H11


Cara Memohon:

1. Pemohon hendaklah terdiri daripada Rakyat Negeri Terengganu yang mana pemohon atau bapa pemohon dilahirkan di Negeri Terengganu atau memiliki Sijil Kerakyatan Negeri Terengganu.

2. Pemohon di kehendaki mengisi semua MAKLUMAT yang di perlukan dengan BETUL, LENGKAP dan TEPAT. Kesilapan mengisi borang adalah tanggungjawab pemohon dan BOLEH MENYEBABKAN PERMOHONAN TIDAK DI PERTIMBANGKAN.

3. Pemohonan atas talian boleh di capai melalui alamat berikut http://spn.terengganu.gov.my (link admin sediakan di bawah)


Tarikh Tutup Permohonan : 14 November 2021 (Ahad)


0 Response to "Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Terengganu (SPNT) - 14 November 2021"

Post a Comment