Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Perbadanan Taman Negeri Perak - 22 Mac 2022

1 comment
Jawatan Kosong 2022 di Perbadanan Taman Negeri Perak | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Perbadanan Taman Negeri Perak

Jawatan Kosong 2021 di Perbadanan Taman Negeri Perak

Latar Belakang

Perbadanan Taman Negeri Perak ditubuhkan selaras dengan tertubuhnya Enekmen Perbadanan Taman Negeri Perak 2001 (Sek 6). Perbadanan Taman Negeri Perak adalah merupakan badan berkanun Kerajaan Negeri Perak. Ditubuhkan atas inisiatif kerajaan negeri untuk melindungi khazanah alam semulajadi yang masih terpelihara. Mula beroperasi sebagai perbadanan pada 1 Januari 2004, dengan seorang anggota iaitu pengurus besar.

Kira-kira 200 tahun yang lalu, Kampung Belum Lama telah dibuka oleh pasangan diraja dari Kerajaan Patani / Siam (pemerintahan Raja Reman / Rahman) yang dikenali sebagai Wan Agas. Walau bagaimanapun, penduduk tempatan memanggilnya dengan nama Tok Mekong Gas dan Tok Pulang Hari.

Semasa pendudukan British di Tanah Melayu, daerah Belum Lama telah diletakkan ke dalam negeri Perak berdasarkan Anglo-Siam 1909, satu perjanjian yang ditandatangani antara United Kingdom dan Kerajaan Siam. Kampung Belum Baru telah diwujudkan beberapa tahun kemudian oleh British semasa Darurat di Tanah Melayu. Penduduk tempatan telah dipaksa untuk berpindah disebabkan kampung tersebut telah diduduki oleh gerila komunis sebagai asas untuk mendapatkan bekalan dan latihan mereka. Kampung Belum Baru telah ditubuhkan pada tahun 1953; ianya terletak berhampiran dengan pekan Gerik dan ia masih diduduki sehingga hari ini.

Adakah Anda Tahu?

Nama "BELUM" berasal dari belalang kayu (atau serangga kayu) yang dipanggil 'Belang Belong' oleh penduduk tempatan. Ia mempunyai badan berwarna perang yang panjang dengan kaki yang panjang dan kelihatan seperti kayu dengan sayap kecil dan langkah yang perlahan. Serangga ini makan pucuk pokok muda dan sangat aktif pada waktu malam. Mereka mengeluarkan nama mereka berulang kali seperti 'belang belong dan dengan itu mewujudkan nama bagi hutan hujan tropika.
Join Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Like FB Page Khas - Kerja Kosong Negeri Perak
Jawatan:

1. PEMBANTU HIDUPAN LIAR GRED G1* Sila baca arahan lengkap melalui link yang admin sediakan di bawah sebelum membuat permohonan.


Tarikh Tutup Permohonan : 22 Mac 2022 (Selasa)


Jom Join Telegram Khas : Kerja Kosong Negeri Perak

1 comment

  1. Ada link tak jawatan tan negri nk isi atau mohon sya pkerja kontrax perhilitan yg masih berkhidmat

    ReplyDelete

Post a Comment