Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 24 Jun 2022 - KERJA KOSONG 2023 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2023
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 24 Jun 2022

Jawatan Kosong 2022 di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong terkini di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)

Jawatan Kosong 2021 di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)

Sejarah KTMB

Pada tahun 1961 merupakan tarikh berakhirnya orang eropah menjadi Pengurus Besar KTM. Dato’ Ahmad Perang merupakan anak watan yang pertama menjadi Pengurus Besar, dan Haji Waad Jamaluddin merupakan kakitangan KTM yang pertama berjaya memegang jawatan Pengurus Besar KTM. Selebihnya jawatan tersebut dipegang Pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang dipinjamkan ke KTM.

KTM sejak sebelum Perang Dunia lagi mempunyai rancangan pembinaan landasan merentasi Kuala Lumpur ke Pahang, dari Johor Bahru ke Kuantan dan menyusur negeri Terengganu dan kelantan tetapi tidak dapat dilaksanakan. Malah beberapa landasan yang telah dirancangkan namun ianya tidak menjadi kenyataan. Diantaranya ialah landasan sejauh 70 batu dari kulai ke Endau; keduanya dari Kluang ke Muar dan terus ke Melaka sejauh 95 batu, ketiga; landasan sejauh 40 batu dari Gemas ke Melaka. Di Pahang pula dirancangkan landasan cawangan dari Jerantut ke Kuantan sejauh 25 batu, manakala di Selangor pula dari kelang ke Morib. Di negeri Perak cadangan pembinaan landasan cawangan yang terbengkalai iaitu dari Ipoh ke Gopeng dan dari Bagan Serai ke Kuala Kurau. Namun kesemua rancangan tersebut tidak terlaksana.
Join Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Join Telegram - Kerja Kosong Terkini
Jawatan:

1. POLIS BANTUAN (KP10G12)

Close date : 24 Jun 2022


2. MANAGER, IT (F03G05)

Close date : 17 Jun 2022


How to Apply:

Pemohon yang berminat boleh mengemukakan permohonan melalui KTMB e-Recruitment (link admin sediakan di bawah). Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Unit Perancangan & Pengambilan Bakat, Jabatan Modal Insan, Keretapi Tanah Melayu Berhad di 03-2263 1141/1273.

Hanya calon – calon yang berjaya dalam senarai pendek sahaja akan dipanggil untuk temuduga


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


1 Response to "Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 24 Jun 2022"