Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Majlis Bandaraya Kuantan (MBK) - 16 Jun 2022

Post a Comment
Jawatan Kosong 2022 di Majlis Bandaraya Kuantan (MBK) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan di Majlis Bandaraya Kuantan (MBK)

Jawatan Kosong 2022 di Majlis Bandaraya Kuantan (MBK)

Latar Belakang

Melalui catatan sejarah, Kuantan telah wujud semenjak awal tahun 1850-an lagi. Kewujudan Kuantan pada kurun ke 19 adalah bermula sebagai penempatan. Sistem berkerajaan tempatan mula dilaksanakan di Kuantan pada 1 Ogos 1913 dengan penubuhan Kuantan Sanitary Board yang bertanggungjawab terhadap kawalan kebersihan, kesihatan dan kawalan pembangunan. Pada tahun 1937, Kuantan Sanitary Board telah digantikan dengan Lembaga Bandaran Kuantan (Kuantan Town Board). Setelah hampir 16 tahun berada di bawah sistem ini, Lembaga Bandaran Kuantan telah dinaiktaraf kepada Majlis Bandaran Kuantan (Kuantan Town Council) dengan kawasan pentadbiran seluas 16 km persegi sahaja iaitu tertumpu kepada Mukim Kuala Kuantan.

Pada 1 September 1979, Majlis Bandaran Kuantan dinaiktaraf kepada Majlis Perbandaran Kuantan (Kuantan Municipal Council) berasaskan Akta Kerajaan Tempatan (Akta 171). Pada 21 Februari 2021 sekali lagi, Majlis Perbandaran Kuantan telah dinaiktaraf kepada Majlis Bandaraya Kuantan (Kuantan City Council). Keluasan kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Kuantan telah diperkembangkan kepada 324 km persegi yang meliputi empat mukim iaitu Kuala Kuantan, Ulu Kuantan, Beserah dan Sungai Karang. Kawasan ini merupakan 10% daripada keluasan keseluruhan bandar Kuantan. Daripada keluasan tersebut, 20% merupakan kawasan bercukai yang diberikan perkhidmatan perbandaran manakala bakinya merupakan kawasan pembangunan.
Join Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Like FB Page Khas - Kerja Kosong Negeri Pahang
Jom Join Telegram Khas : Kerja Kosong Negeri Pahang
Jawatan:

1. JURUGEOSPATIAL GRED J41

2. PENOLONG JURUTERA ELEKTRIK GRED JA29

3. PENOLONG PEGAWAI PERANCANG BANDAR DAN DESA GRED JA29

4. PENOLONG JURUUKUR BAHAN GRED JA29

5. PENOLONG PEGAWAI UNDANG-UNDANG GRED L29

6. ARTIS BUDAYAG RED B19

7. AHLI MUZIK GRED B19


*Sila rujuk iklan jawatan sebelum membuat permohonan melalui link yang disedikan di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 16 Jun 2022 (Khamis)

Post a Comment