Jawatan Kosong di Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak - 21 Jun 2022 - KERJA KOSONG 2022 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2022
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak - 21 Jun 2022

Jawatan Kosong 2022 di Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

Jawatan Kosong 2022 di Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

Pengenalan

Ada berbagai-bagai pendapat mengenai asal usul nama Negeri Perak. Setengah pendapat mengatakan bahawa nama itu diambil bersempena dengan Bendahara Tun Perak dari Melaka dan setengahnya pula mengatakan ia diambil dari 'kilatan ikan dalam air' yang berkilau seperti perak. Justeru dari pengenalan nama negeri ini sendiri telah membayangkan tentang khazanah yang terkandung di buminya.

Negeri Perak sebenarnya telah wujud pada zaman pra sejarah lagi. Kota Tampan di Lenggong merupakan satu-satunya kawasan yang terbukti wujudnya Zaman Batu Lama di Tanah Melayu. Bertolak dari tarikh antara 400,000 hingga 8,000 tahun sebelum masihi, Negeri Perak telah mengalami evolusi dari masa ke masa. Kesan peninggalan sejarah zaman batu ini terbukti dengan jumpaan alat-alat batu dan fosif-fosil manusia dikenali dengan nama Perak Man.

Negeri Perak merentasi Zaman Hoabinhian seterusnya Zaman Batu Baru dan Zaman Logam, yang dapat dibuktikan dengan jumpaan-jumpaan tertentu.

Ini disusuli pula dengan zaman Hindu/Buddha yang dijangkakan berlaku serentak dengan lain-lain kawasan di Tanah Melayu.

Selepas zaman ini, alam persejarahan Negeri Perak telah maju setapak lagi dengan wujudnya kerajaan-kerajaan tempatan seperti Manjung di Daerah Dinding dan Beruas (wujud setelah Manjung luput). Begitu juga beberapa kerajaan lagi di Perak Tengah dan Ulu seperti Tun Saban dan Raja Roman. Serentak dengan itu Islam mula bertapak kukuh di negeri ini.

Titik sejarah Negeri Perak sebenarnya bermula dengan penabalan Sultan Muzaffar Syah l yang berketurunan dari Sultan Mahmud Syah Melaka pada tahun l528. Walaupun zaman Kesultanan Negeri Perak telah muncul tetapi kuasa-kuasa tempatan masih diakui berkuasa. Corak pemerintahan yang dijalankan adalah urutan dari sistem feudal di Melaka yang berdemokrasi.
Join Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Join FB Page Khas - Kerja Kosong Negeri Perak
Jom Join Telegram Khas : Kerja Kosong Negeri Perak
Jawatan:

1. JURUGEOSPATIAL GRED J48

2. JURUGEOSPATIAL GRED J44

3. PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F44

4. PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F41

5. PEMBANTU TADBIR (KEWANGAN) GRED W19

6. PEMANDU KENDERAAN GRED H11


Keterangan:

Pemohon-pemohon hendaklah membuat permohonan secara manual (fizikal) dengan mengemukakan borang permohonan beserta salinan Kad Pengenalan, Sijil Kelahiran, Resume, Siji Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil-Sijil berkaitan dengan jawatan yang dimohon dan sekeping gambar berukuran pasport ke alamat berikut:

Setiausaha Bahagian
Bahagian Pengurusan Sumber Manusia,
Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak,
Aras 3, Bangunan Perak Darul Ridzuan,
Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab,
30000 Ipoh, Perak Darul Ridzuan.


* Sila baca terlebih dahulu syarat kelayakan / iklan lengkap melalui link yang admin sediakan di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 21 Jun 2022 (Selasa)

0 Response to "Jawatan Kosong di Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak - 21 Jun 2022"

Post a Comment