Jawatan Kosong di Pejabat Agama Islam Bahagian Samarahan Sarawak - 30 Ogos 2022 - KERJA KOSONG 2022 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2022
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Pejabat Agama Islam Bahagian Samarahan Sarawak - 30 Ogos 2022

Jawatan Kosong 2022 di Pejabat Agama Islam Bahagian Samarahan Sarawak | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Pejabat Agama Islam Bahagian Samarahan Sarawak

Jawatan Kosong 2022 di Pejabat Agama Islam Bahagian Samarahan Sarawak

Sejarah Penubuhan

Mengikut rekod yang ada, aktiviti dakwah Islamiah telah bermula sekitar kurun ke-16 di kawasan-kawasan persisiran negeri Sarawak. Bila Sarawak diperintah oleh keluarga Brooke pada tahun 1842, urusan berkaitan dengan Islam dikendalikan oleh Datu-Datu yang dilantik oleh kerajaan pada masa itu.

Pada 17 Disember 1954 kerajaan telah meluluskan satu perundangan dengan nama Majlis Islam (Incorporation) Ordinance Chapter 105. Dengan ordinan tersebut tertubuhlah "Council of Religion and Malay Customs" atau Majlis Islam dan Adat Melayu. Perkara yang berhubung dengan hal ehwal Islam di Negeri Sarawak ditadbir secara langsung oleh Majlis Islam Sarawak.

Setelah Sarawak merdeka dalam Malaysia, tugas dan tanggungjawab Majlis Islam Sarawak dalam mengendali urusan hal ehwal Islam di Sarawak semakin mencabar dan berat. Beberapa pindaan dan tambahan telah dilakukan kepada Ordinan Majlis Islam Sarawak tersebut yang memberi kuasa yang lebih luas kepada Majlis Islam. Dengan diperluaskan bidangkuasa ini kerajaan merasa perlu Majlis Islam Sarawak menumpu perhatian kepada soal-soal dasar yang berkaitan dengan Islam sahaja. Perlaksanaan dasar-dasar dan pentadbiran diserahkan kepada satu jabatan khusus yang bertindak sebagai urusetia kepada Majlis Islam Sarawak.
Like Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Jom Join Telegram Khas - Kerja Kosong Negeri Sarawak
Jawatan:

1. GURU KELAS AL-QURAN & FARDHU AIN (KAFA)Tarikh Tutup Permohonan : 30 Ogos 2022 (Selasa)0 Response to "Jawatan Kosong di Pejabat Agama Islam Bahagian Samarahan Sarawak - 30 Ogos 2022"

Post a Comment