Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) - 18 November 2022

Post a Comment
Jawatan Kosong 2022 di Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan (PPZWP)


Jawatan:

1. EKSEKUTIF KOMUNIKASI KORPORAT - 1 Kekosongan

2. EKSEKUTIF SYARIAH - 1 Kekosongan

3. EKSEKUTIF PEMBANGUNAN WEB & APLIKASI - 2 Kekosongan

4. EKSEKUTIF WAKALAH  - 1 Kekosongan

5. PEGAWAI UNDANG-UNDANG  - 1 Kekosongan

6. KERANI PEROLEHAN  - 1 Kekosongan

7. PENOLONG EKSEKUTIF PENTADBIRAN  - 1 Kekosongan

8. EKSEKUTIF PEMBANGUNAN KREATIF  - 1 Kekosongan

9. EKSEKUTIF KHIDMAT EJEN  - 1 Kekosongan

10. EKSEKUTIF HUBUNGAN STRATEGIK  - 1 Kekosongan

11. PEMANDU - 2 Kekosongan


Tarikh Tutup Permohonan : 18 November 2022 (Jumaat)
Jawatan Kosong 2022 di Pusat Pungutan Zakat Wilayah Persekutuan (PPZWP)

Latar Belakang

Cadangan untuk melaksanakan penubuhan satu agensi yang mengurus zakat secara korporat telah dikemukakan oleh Dato’ Haji Abdul Rahim Abu Bakar (Allahyarham) kepada Pengerusi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, Tan Sri Dato’ Dr. Mohd Yusof Noor.

Ini adalah hasil kesedaran bahawa sistem memungut zakat pada masa tersebut mengandungi beberapa kelemahan. Kelemahan yang ada ialah sistem pentadbiran zakat yang tidak begitu teratur serta tiada penerangan yang terperinci berkenaan dengan cara pengiraan zakat harta di mana tumpuan hanya diberi kepada zakat fitrah serta kekurangan kemudahan pembayaran untuk pembayar.

Setelah kajian komprehensif dijalankan, maka sebuah agensi yang dinamakan Pusat Pungutan Zakat telah ditubuhkan dan bermula beroperasi iaitu melayan masyarakat pembayar zakat pada 27hb. Disember 1990 dengan menggunakan sistem komputer.  Penggunaan komputer untuk urusan memungut zakat adalah satu peristiwa bersejarah kerana belum dilakukan baik di Malaysia atau di negara lain.

Post a Comment