Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) - 6 Oktober 2023

Post a Comment
Jawatan Kosong 2023 di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Forest Research Institute of Malaysia (FRIM)


Jawatan:

1. PEGAWAI PENYELIDIK Q41 - 6 Kekosongan

Jadual Gaji:
RM 2,315.00 (Minimum) — RM 9,618.00 (Maksimum)
Kadar Kenaikan Gaji Tahunan : RM 225.00

Imbuhan:
(i) Tetap Khidmat Awam : RM300.00
(ii) Tetap Perumahan : RM300,00
(iif) Bantuan Sara Hidup : RM300.00


Bidang:

Pemuliharaan Tumbuhan / Hortikultur Pemuliharaan Tumbuhan / Patologi Tumbuhan / Zoologi

Pengurusan Harta Intelek, Inovasi & Teknologi / Teknologi Pemprosesan & Pembangunan Produk Herba.

Penempatan:

Bahagian Biodiversiti Hutan / Bahagian Inovasi & Komersialisasi


Syarat Lantikan:

(i) Warganegara Malaysia;

(ii) Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;

Kelayakan Lantikan Ke Gred Q41

i) ljazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang sains yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
(Gaji permulaan ialah pada Gred Q41: RM2315.00); atau

ii) ljazah Sarjana Muda dalam bidang pertanian atau perikanan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf  setaraf dengannya;
(Gaji permulaan ialah pada Gred Q41: RM2418.68); atau

iii) ljazah Sarjana Muda Kejuruteraan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
(Gaji permulaan ialah pada Gred Q41: RM2522.44); atau

iv) ljazah Sarjana dalam bidang sains atau kejurutersan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
(Gaiji permulaan ialah pada Gred Q41: RM2833.78); atau

v) ljazah Doktor Falsafah (Ph.D) dalam bidang sains atau kejuruteraan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
(Gaji permulaan ialah pada Gred Q41; RM3145.11); dan


Jawatan Kosong di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)


Cara Memohon:

Permohonan hendaklah dibuat melalui sistem permohonan jawatan dalam talian yang boleh diakses di laman sesawang Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM). Hanya permohonan yang dibuat melalui sistem permohonan dalam talian FRIM (admin telah sediakan link di bawah) akan diproses. Calon dikehendaki memuatnaik resume yang lengkap (kelayakan akademik, pengalaman kerja, gaji semasa dan gaji yang dipohon, gambar berukuran passport serta salinan sijil-sijil berkaitan) semasa membuat permohonan.

Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temu duga. Pemohon-pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan dari tarikh tutup iklan ini hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 06 Oktober 2023 (Jumaat)
Sejarah

Pada tahun 1926, Ketua Konservator Hutan (bersamaan dengan Pengarah Perhutanan kini), G.E.S Cubitt, meminta Dr F.W. Foxworthy untuk menubuhkan unit penyelidikan hutan yang berasingan untuk Jabatan Perhutanan. Ia adalah Foxworthy yang memilih tapak ini, di Kepong. Beliau juga pernah menjadi Ketua Pegawai Penyelidik pertama institut ini.

Tapak ini terdiri daripada kawasan yang telah dikatakan dilucutkan daripada hutan asal kecuali beberapa pokok sisa di kawasan-lebih tidak boleh diakses. Lalang-rumput di lereng bukit yang dibuat cara ke teres sayur-sayuran di cerun lebih rendah, manakala lembah hamparkan sebuah kolam beberapa, sebelah kiri pengambilalihan operasi perlombongan bijih timah yang lalu.

Post a Comment