Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Bookmark
HTML5 Sila Follow dan Klik button [X] untuk tutup Button Close

Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) - 7 Julai 2024

Jawatan Kosong 2024 di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong terkini di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)

Jawatan:

1. CHIEF ENGINEER, SIGNALING & COMMUNICATION
SIGNALING & COMMUNICATION DEPARTMENT

Job Responsibilities:
 1. Provides technical leadership for the design, development, installation, and
 2. maintenance of KTMB signaling and communication systems.
 3. Oversees a team of engineers and technicians responsible for signaling and communication projects.
 4. Manages the implementation of new signaling and communication technologies.
 5. Ensures that signaling systems meet all safety and performance requirements.
 6. Works with other departments, such as operations, maintenance, track and electrification to ensure the smooth integration of signaling and communication systems.
 7. Stay up-to-date on the latest signaling communication technologies and trends.


Candidates Requirements:
 1. Bachelor's Degree or higher, preferably in a subject that has some synergy with the signaling & communication system. A Master’s Degree will be an added advantage;
 2. At least 15 years of relevant and significant experience in railway signaling systems, strong leadership skills, and a deep understanding of safety regulations; OR
 3. For internal candidate - Qualified Senior Manager (G04) with at least 5 years experience in a similar position within KTMB;
 4. Well exposed in finance, business development and management;
 5. Able to command the respect of the Board of Directors, Management and staff;
 6. Proven strategic leadership, management and decision-making skills together with strong commercial acumen;
 7. Able to work effectively with various stakeholders, including engineers, operators, and regulators;
 8. Excellent written and oral communication skills in both English and Bahasa Melayu.

Cara Mohon:

Permohonan hendaklah dibuat melalui LINK E-Recruitment KTMB (link admin sediakan di bawah). Sebarang pertanyaan boleh dibuat melalui Unit Perancangan Kakitangan, Jabatan Modal Insan Keretapi Tanah Melayu Berhad di talian 03-22631141/1273.

Hanya pemohonan yang disenarai pendek sahaja yang akan dihubungi.


Tarikh tutup : 07 Julai 2024

Jawatan Kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)

Sejarah KTMB

Pada tahun 1961 merupakan tarikh berakhirnya orang eropah menjadi Pengurus Besar KTM. Dato’ Ahmad Perang merupakan anak watan yang pertama menjadi Pengurus Besar, dan Haji Waad Jamaluddin merupakan kakitangan KTM yang pertama berjaya memegang jawatan Pengurus Besar KTM. Selebihnya jawatan tersebut dipegang Pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang dipinjamkan ke KTM.

KTM sejak sebelum Perang Dunia lagi mempunyai rancangan pembinaan landasan merentasi Kuala Lumpur ke Pahang, dari Johor Bahru ke Kuantan dan menyusur negeri Terengganu dan kelantan tetapi tidak dapat dilaksanakan. Malah beberapa landasan yang telah dirancangkan namun ianya tidak menjadi kenyataan. Diantaranya ialah landasan sejauh 70 batu dari kulai ke Endau; keduanya dari Kluang ke Muar dan terus ke Melaka sejauh 95 batu, ketiga; landasan sejauh 40 batu dari Gemas ke Melaka. Di Pahang pula dirancangkan landasan cawangan dari Jerantut ke Kuantan sejauh 25 batu, manakala di Selangor pula dari kelang ke Morib. Di negeri Perak cadangan pembinaan landasan cawangan yang terbengkalai iaitu dari Ipoh ke Gopeng dan dari Bagan Serai ke Kuala Kurau. Namun kesemua rancangan tersebut tidak terlaksana.