Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 13 Oktober 2018 - KERJA KOSONG 2020 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2020

Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 13 Oktober 2018

Jawatan Kosong 2018 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Jawatan Kosong 2018 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Latar Belakang

Kerajaan Sarawak awalnya didirikan seorang pangeran dari Kesultanan Brunei yaitu Pangeran Muda Tengah bin Sultan Muhammad Hasan, Sultan Brunei ke-9. Berdirinya Kerajaan Sarawak ini bermula ketika wilayah Sarawak itu diberikan kepada Pangeran Muda Tengah oleh Abangnya yang adalah Sultan Brunei yang memerintah pada saat itu yaitu Sultan Abdul Jalilul Akbar. Maka kemudian pada sekitar tahun 1627 M didirikanlah Kesultanan Sarawak yang merupakan Kerajaan pertama di wilayah Sarawak dengan Pangeran Muda Tengah bin Sultan Muhammad Hasan sebagai Sultan Sarawak / Raja Sarawak yang pertama dengan gelar Sultan Ibrahim Ali Omar Shah yang lebih populer dengan sebutan Sultan Tengah atau Raja Tengah dengan pusat pemerintahan disekitar Kota Kuching sekarang. Dengan demikian berarti Sultan Tengah atau Raja Tengah inilah yang pertama kali membuka wilayah yang kemudian menjadi Kota Kuching yang sekarang ini.

Sultan Tengah / Raja Tengah itu kemudian menurunkan zuriatnya di Sambas yang mana keturunan Baginda itu kemudian turun temurun menjadi Sultan-Sultan Sambas. Namun setelah Sultan Tengah wafat pada sekitar tahun 1657 M, karena situasi dan kondisi tertentu, anak Baginda tidak diangkat sebagai penggantinya yang meneruskan tahta Kesultanan Sarawak itu tetapi Negeri Sarawak itu kemudian dikembalikan ke pemerintahan Kesultanan Brunei yang kemudian oleh Sultan Brunei diangkat seorang Wakil Sultan Brunei di wilayah Sarawak itu dengan gelar Pangeran Indra Mahkota. Sehingga dengan demikian Sultan Tengah atau Raja Tengah itu adalah Sultan Sarawak yang pertama dan sekaligus sebagai Sultan Sarawak yang terakhir.


Like Page Khas - Kerja Kosong Sabah & Sarawak
Jawatan:

1. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) N19

2. PEMBANTU PENYEDIAAN MAKANAN N19

3. PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN N19

4. PELUKIS PELAN (KEJURUTERAAN AWAM) JA19

5. PEMBANTU PENTADBIR TANAH NT19

6. PEMBANTU TADBIR (KEWANGAN) W19

7. PEMBANTU PERANGKAAN E19

8. PEMBANTU PEMBANGUNAN MASYARAKAT S19

9. PENGAWAL KESELAMATAN KP11

10. PENGHANTAR NOTIS N11

11. PEMANDU KENDERAAN* H11

12. JURUTERA J41

13. PEGAWAI PENILAIAN W41

14. PENOLONG PUSTAKAWAN S29

15. PEMBANTU TADBIR (KEWANGAN) W19

16. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) N19

17. PENGHANTAR NOTIS N11

18. PEMANDU KENDERAAN* H11

19. PENGAWAL KESELAMATAN KP11


Makluman:

Semua pemohon yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam skim perkhidmatan Sistem Saraan Malaysia termasuk mereka yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Negeri adalah diwajibkan untuk mengemukakan permohonan secara online melalui e-Recruitment (admin sediakan link e-Recruitment di bawah)

Semua calon yang memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan/ atau Unified Examination Certificate (UEC) hanya diperlukan lulus Bahasa Melayu di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada lantikan pertama ke Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak.

Untuk maklumat lanjut dan membuat permohonan sila layari laman sesawang http://erecruitment.sarawak.gov.my.


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 13 Oktober 2018


Klik Untuk Baca Iklan Lengkap

Klik Untuk Baca Cara Memohon

0 Response to "Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 13 Oktober 2018"

Post a comment