Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) - 9 Ogos 2019

Post a Comment
Jawatan Kosong 2019 di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)

Jawatan Kosong Terkini 2018 di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)

Sejarah Penubuhan

Sejarah Penubuhan JAIS bertitik tolak daripada keperihatinan Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Alhaj terhadap nasib rakyat dalam zaman pemerintahan Jepun dan penularan fahaman komunis yang boleh menjejaskan nilai akhlak serta kepercayaan orang Melayu pada masa itu. Baginda menitahkan kepada kerajaan negeri Selangor supaya Jabatan Hal Ehwal Agama Islam diwujudkan. Pada 1 Oktober 1945, Jabatan Hal Ehwal Islam ditubuhkan, di mana YM Raja Haji Nong bin Raja Hussin telah dilantik menjadi setiausaha institusi ini. Pejabat sementara pentadbiran ini telah ditempatkan di pejabat Sultan yang terletak berhampiran dengan Istana Kota Klang setelah mendapat restu dan keizinan Baginda. Pembiayaan pengurusan adalah bersumberkan daripada peruntukan diraja.

Penubuhan Jabatan ini membantu usaha kerajaan dalam mengekang perkembangan fahaman komunis di Tanah Melayu di samping memperbaiki akhlak dan kepercayaan orang Melayu pada masa itu. Setelah dirujuk susunan pentadbiran Jabatan Agama Islam Johor berasaskan satu lawatan ke Jabatan Agama Islam Johor pada 1946, Undang-undang Tubuh Negeri Selangor telah digubal pada tahun 1947 meliputi hal penubuhan Jabatan Hal-Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu. Rentetan daripada perkembangan ini, tertubuhlah secara rasminya Jabatan Hal-Ehwal Agama Islam pada bulan Januari 1948. Bangunan lama Kelab Diraja Selangor dipilih sebagai pejabat pentadbirannya.
Like Page Khas - Kerja Kosong di Selangor
Jawatan:

1. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19 - 10 Kekosongan


Syarat Lantikan:

1. Warganegara Malaysia;

2. Berumur 18 hingga 25 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan

3. Memiliki kepujian sekurang-kurangnya C dalam subjek Bahasa Melayu di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakkan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

4. Berkemahiran menggunakan perisian dan peranti komputer terkini.


Deskripsi Tugas:

Menjalankan tugas-tugas perkeranian selaras dengan fungsi tugas Bahagian seperti tugastugas penyelenggaraan fail/dokumen seperti pengimbasan dokumen, indeks dokumen dan
lain-lain.


Cara Permohonan:

Kemukakan surat permohonan, resume beserta sekeping gambar berukuran passport terkini dan juga salinan kad pengenalan , salinan sijil dan dokumen-dokumen sokongan yang telah disahkan ke alamat berikut:

UNIT PENGURUSAN NIKAH, CERAI, RUJUK (NCR)
BAHAGIAN UNDANG-UNDANG KELUARGA,
JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR
TINGKAT 4 MENARA SELATAN,
BANGUNAN SULTAN IDRIS SHAH,
NO. 2 PERSIARAN MASJID,
40676 SHAH ALAM,
SELANGOR DARUL EHSAN


Tarikh Tutup Permohonan : 09 Ogos 2019 (Jumaat)

Post a Comment