Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 25 Nov 2019 - KERJA KOSONG 2022 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2022
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 25 Nov 2019

Jawatan Kosong 2019 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Jawatan Kosong 2019 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Latar Belakang

Kerajaan Sarawak awalnya didirikan seorang pangeran dari Kesultanan Brunei yaitu Pangeran Muda Tengah bin Sultan Muhammad Hasan, Sultan Brunei ke-9. Berdirinya Kerajaan Sarawak ini bermula ketika wilayah Sarawak itu diberikan kepada Pangeran Muda Tengah oleh Abangnya yang adalah Sultan Brunei yang memerintah pada saat itu yaitu Sultan Abdul Jalilul Akbar. Maka kemudian pada sekitar tahun 1627 M didirikanlah Kesultanan Sarawak yang merupakan Kerajaan pertama di wilayah Sarawak dengan Pangeran Muda Tengah bin Sultan Muhammad Hasan sebagai Sultan Sarawak / Raja Sarawak yang pertama dengan gelar Sultan Ibrahim Ali Omar Shah yang lebih populer dengan sebutan Sultan Tengah atau Raja Tengah dengan pusat pemerintahan disekitar Kota Kuching sekarang. Dengan demikian berarti Sultan Tengah atau Raja Tengah inilah yang pertama kali membuka wilayah yang kemudian menjadi Kota Kuching yang sekarang ini.

Sultan Tengah / Raja Tengah itu kemudian menurunkan zuriatnya di Sambas yang mana keturunan Baginda itu kemudian turun temurun menjadi Sultan-Sultan Sambas. Namun setelah Sultan Tengah wafat pada sekitar tahun 1657 M, karena situasi dan kondisi tertentu, anak Baginda tidak diangkat sebagai penggantinya yang meneruskan tahta Kesultanan Sarawak itu tetapi Negeri Sarawak itu kemudian dikembalikan ke pemerintahan Kesultanan Brunei yang kemudian oleh Sultan Brunei diangkat seorang Wakil Sultan Brunei di wilayah Sarawak itu dengan gelar Pangeran Indra Mahkota. Sehingga dengan demikian Sultan Tengah atau Raja Tengah itu adalah Sultan Sarawak yang pertama dan sekaligus sebagai Sultan Sarawak yang terakhir.


Like Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Join Group Whatapps - Kerja di Sarawak
Jawatan:

1. Jurutera J41

2. Pegawai Penilaian W41

3. Penolong Akauntan W29

4. Pembantu Tadbir (Perkeranian/ Operasi) N19

5. Pembantu Tadbir (Kewangan) W19

6. Pemandu Kenderaan H11

7. Pengawal Keselamatan KP11

8. Pembantu Tadbir (Perkeranian/ Operasi) N19

9. Pembantu Tadbir (Kewangan) W19

10. Pembantu Pembangunan Masyarakat S19

11. Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam) JA19

12. Pembantu Veterinar G19

13. Pemandu Kenderaan H11

14. Pembantu Awam H11

15. Pengawal Keselamatan KP11


Semua permohonan hendaklah dilakukan melalui sistem e-Recruitment.


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 25 November 2019 (Isnin)


Klik Untuk Baca Iklan Lengkap

Klik Untuk Baca Cara Memohon

2 Responses to "Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 25 Nov 2019"

  1. Berminat dalam pekerjaaan dalam pekerjaan ini dan meemerlukan pekerjaan apa ditawarkan .sekian terima kasih

    ReplyDelete