Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia - 1 Jan 2020

Post a Comment
Jawatan Kosong 2019 di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong terkini di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia

Jawatan Kosong 2019 di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia

Sejarah

Semenanjung Malaysia terletak di hujung Benua Asia dengan tanah yang menganjur mensusuri Laut China Selatan dan Selat Melaka. Kedudukan geografi ini menjadikan Malaysia salah satu laluan perdagangan utama dunia. Menyusuri galur warisan kraftangan Malaysia faktor geografi ini berperanan membentuk keperibadian hasil ketukangan kraftangan negara. Pedagang-pedagang dari India, Asia Barat dan China membawa hasil dagangan bersama budaya yang kini mewarnai rupa bentuk kraf tanah air. Abad ke 19 pelbagai seni kraf berkembang di negeri Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perak. Tukang-tukang kraf ketika itu bernaung di bawah pengaruh istana dan pembesar-pembesar negeri, menjadikan seni kraf tempatan tidak berkembang dan digunakan sebagai kegunaan istana semata-mata.Tahun 1930 sekumpulan pegawai awam Melayu dan Inggeris telah menubuhkan Persatuan Kesenian dan Pertukangan Melayu Kelantan. Baca lagi..


Like Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Jawatan:

1. Pembantu Pegawai Latihan Gred E19


Deskripsi Jawatan:

Bertanggungjawab sebagai tenaga pengajar kepada usahawan dan mengenalpasti kategori usahawan yang berdaftar mengikut bidang kraf yang bersesuaian.


Tanggungjawab:

Bertanggungjawab sebagai tenaga pengajar kepada usahawan dan mengenalpasti kategori usahawan yang berdaftar mengikut bidang kraf yang bersesuaian.


Kelayakan Akademik:

- SIJIL SENIKRAF (LOGAM)
- SIJIL SENIKRAF (SERAMIK)
- SIJIL SENIKRAF(KAYU)
- SIJIL SENIKRAF (TENUNAN)
- SIJIL SENIKRAF (BATIK)


Tarikh Tutup Permohonan : 01 Januari 2020 (Rabu)


Makluman:

- Permohonan untuk jawatan ini adalah melalui portal jobsmalaysia. Jika tidak pernah mendaftar, sila daftar terlebih dahulu sebelum memohon.

- Jika terlupa password, boleh reset di portal tersebut untuk setkan kata laluan yang baru.

- Jika terlupa email, perlu hubungi pihak Pejabat Tenaga Kerja terdekat. Boleh lihat melalui senarai ini (Lokasi & no. telefon PTK)

Post a Comment