Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 24 Julai 2021 - KERJA KOSONG 2022 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2022
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 24 Julai 2021

Jawatan Kosong 2021 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Jawatan Kosong 2019 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Latar Belakang

Kerajaan Sarawak awalnya didirikan seorang pangeran dari Kesultanan Brunei yaitu Pangeran Muda Tengah bin Sultan Muhammad Hasan, Sultan Brunei ke-9. Berdirinya Kerajaan Sarawak ini bermula ketika wilayah Sarawak itu diberikan kepada Pangeran Muda Tengah oleh Abangnya yang adalah Sultan Brunei yang memerintah pada saat itu yaitu Sultan Abdul Jalilul Akbar. Maka kemudian pada sekitar tahun 1627 M didirikanlah Kesultanan Sarawak yang merupakan Kerajaan pertama di wilayah Sarawak dengan Pangeran Muda Tengah bin Sultan Muhammad Hasan sebagai Sultan Sarawak / Raja Sarawak yang pertama dengan gelar Sultan Ibrahim Ali Omar Shah yang lebih populer dengan sebutan Sultan Tengah atau Raja Tengah dengan pusat pemerintahan disekitar Kota Kuching sekarang. Dengan demikian berarti Sultan Tengah atau Raja Tengah inilah yang pertama kali membuka wilayah yang kemudian menjadi Kota Kuching yang sekarang ini.

Sultan Tengah / Raja Tengah itu kemudian menurunkan zuriatnya di Sambas yang mana keturunan Baginda itu kemudian turun temurun menjadi Sultan-Sultan Sambas. Namun setelah Sultan Tengah wafat pada sekitar tahun 1657 M, karena situasi dan kondisi tertentu, anak Baginda tidak diangkat sebagai penggantinya yang meneruskan tahta Kesultanan Sarawak itu tetapi Negeri Sarawak itu kemudian dikembalikan ke pemerintahan Kesultanan Brunei yang kemudian oleh Sultan Brunei diangkat seorang Wakil Sultan Brunei di wilayah Sarawak itu dengan gelar Pangeran Indra Mahkota. Sehingga dengan demikian Sultan Tengah atau Raja Tengah itu adalah Sultan Sarawak yang pertama dan sekaligus sebagai Sultan Sarawak yang terakhir.
Like Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Join Telegram - Kerja Kosong Terkini
Jawatan:

1. ARKITEK J41  

2. JURUTERA J41

3. AKAUNTAN WA41

4. PENOLONG JURUTERA JA29

5. PENOLONG PEGAWAI PENGUAT KUASA KP29

6. PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN U29

7. PENOLONG AKAUNTAN W29

8. PELUKIS PELAN (KEJURUTERAAN AWAM) JA19

9. PEMBANTU SYARIAH LS19

10. PEMBANTU PENERBITAN N19

11. PEMBANTU SETIAUSAHA PEJABAT N19

12. PEMBANTU PEMBANGUNAN MASYARAKAT S19

13. PEMBANTU PENYEDIAAN MAKANAN N19

14. PEMBANTU PUSTAKAWAN S19

15. PEMBANTU PERIKANAN G19

16. PEMBANTU PENGUAT KUASA KP19

17. PEMBANTU KESIHATAN AWAM U19

18. PEMANDU KENDERAAN H11

19. PENGAWAL KESELAMATAN KP11


Semua permohonan hendaklah dilakukan melalui sistem e-Recruitment milik kerajaan Negeri Sarawak. Pastikan anda sudah mendaftar sebelum memohon jawatan di atas.


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 24 Julai 2021 (Sabtu)

0 Response to "Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) - 24 Julai 2021"

Post a Comment