Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) - 15 November 2022

Post a Comment
Jawatan Kosong 2022 di Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu.


Jawatan:

1. PEMBANTU PUSTAKAWAN, GRED S19 (PERSONEL MYSTEP) - 5 Kekosongan

Penempatan : Kuala Terengganu, Kemaman, Kerteh, Dungun, Marang


Kelulusan:

Minimum Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan Kepujian dalam subjek Bahasa Melayu dan lulus subjek Matematik. Keutamaan akan diberikan kepada calon yang mempunyai kelayakan dalam bidang kepustakawanan.


Deskripsi Tugas:

Bertanggungjawab menyelaras dan membantu melicinkan urusan perkhidmatan perpustakaan di Perpustakaan Awam Negeri, Perpustakaan Awam Daerah, Perpustakaan Awam Pekan atau Perpustakaan Desa.


Syarat Kelayakan:

Calon bagi lantikan hendaklah memenuhi syarat kelayakan sebagaimana berikut:

a) Warganegara Malaysia (keutamaan kepada rakyat Negeri Terengganu) tidak kurang daripada 18 tahun dari tarikh tutup iklan;

b) Mempunyai kemahiran mengendalikan komputer terutama perisian Microsoft Word, Microsoft Excel dan Microsoft Power Point;

c) Boleh bekerja di bawah seliaan yang minima;

d) Mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik; dan

e) Bertanggungjawab, memiliki personaliti yang menarik dan berdisiplin.

 
Cara Memohon:

Permohonan boleh dibuat melalui sistem e-Kerjaya di url https://ekerjaya.trglib.gov.my (admin ada sediakan link di bawah)

Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temu duga. Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan atau panggilan telefon selepas tempoh satu bulan daripada tarikh tutup iklan adalah dianggap tidak berjaya.


* Sila baca terlebih dahulu iklan lengkap melalui link yang admin sediakan di bawah


Tarikh Tutup Permohonan : 15 November 2022 (Jumaat)
Jawatan Kosong 2020 di Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT)

Latar Belakang

Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) merupakan sebuah Badan Berkanun Negeri, ia telah ditubuhkan di bawah Enakmen Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu Bil.7 Tahun 1974 dan telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Terengganu pada 6 Julai 1974.

Mesyuarat pertama penubuhan Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu telah diadakan pada 1 Februari 1976 dengan menubuhkan sebuah Jawatankuasa kerja dengan peruntukan awal oleh Kerajaan Negeri sebanyak RM 20,000.00 bagi tujuan penubuhannya. Pada awal 1977 Kerajaan telah membina Bangunan Tun Abd. Razak dengan perbelanjaan sebanyak RM1.5 juta.

Pada tanggal 1 Ogos 1977, Enakmen ini telah dikuatkuasakan dan beroperasi di pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu di Bangunan Dewan Undangan Negeri Terengganu di Bukit Che Long, Jalan Cherong Lanjut, Kuala Terengganu. Pada 29 Jun 1977, Pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu dipindahkan ke Bangunan Wisma Darul Iman (kini Wisma Negeri) dan dengan itu PPAT turut sama berpindah dan ditempatkan di bilik perpustakaan pejabat tersebut di tingkat lima.

Post a Comment