Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Bookmark
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Jabatan Premier Sarawak - 4 Jun 2024

Jawatan Kosong 2024 di Jabatan Premier Sarawak | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Jabatan Premier Sarawak

Jawatan:

1. PELUKIS PELAN (KEJURUTERAAN AWAM), GRED JA19

2. PEMBANTU KEMAHIRAN, GRED H19

3. PEMBANTU AKAUNTAN, GRED W19

4. PEMBANTU TADBIR (KEWANGAN), GRED W19

5. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI), GRED N19

6. PEMANDU KENDERAAN, GRED H11

7. PEMBANTU AWAM, GRED H11

8. PEMBANTU OPERASI, GRED N11

9. PENGHANTAR NOTIS, GRED N11


Cara Memohon:

Semua permohonan hendaklah dikemukakan secara atas talian (online) melalui laman web https://erecruitment.sarawak.gov.my dan pemohon juga diwajibkan untuk memuat naik salinan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan salinan Ijazah/Diploma/STPM/STAM/Sijil Matrikulasi KPM (yang mana berkaitan).
 

*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah

Join Media Sosial Kami : Klik Sini

Tarikh Tutup Permohonan : 04 Jun 2024 (Selasa)

Jawatan Kosong di Jabatan Premier Sarawak

Latar Belakang

Kerajaan Sarawak awalnya didirikan seorang pangeran dari Kesultanan Brunei yaitu Pangeran Muda Tengah bin Sultan Muhammad Hasan, Sultan Brunei ke-9. Berdirinya Kerajaan Sarawak ini bermula ketika wilayah Sarawak itu diberikan kepada Pangeran Muda Tengah oleh Abangnya yang adalah Sultan Brunei yang memerintah pada saat itu yaitu Sultan Abdul Jalilul Akbar. Maka kemudian pada sekitar tahun 1627 M didirikanlah Kesultanan Sarawak yang merupakan Kerajaan pertama di wilayah Sarawak dengan Pangeran Muda Tengah bin Sultan Muhammad Hasan sebagai Sultan Sarawak / Raja Sarawak yang pertama dengan gelar Sultan Ibrahim Ali Omar Shah yang lebih populer dengan sebutan Sultan Tengah atau Raja Tengah dengan pusat pemerintahan disekitar Kota Kuching sekarang. Dengan demikian berarti Sultan Tengah atau Raja Tengah inilah yang pertama kali membuka wilayah yang kemudian menjadi Kota Kuching yang sekarang ini.

Post a Comment

Post a Comment