Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Sila klik Like dan Button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Majlis Daerah Sik - 28 Mei 2024

Post a Comment
Jawatan Kosong 2024 di Majlis Daerah Sik | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Majlis Daerah Sik


Jawatan:

1. PEMBANTU AWAM H11

2. PEMBANTU AWAM - PSH
Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan.

Syarat-syarat skim perkhidmatan boleh disemak di https://pbt.kedah.gov.my/index.php/2024/05/15/jawatan-kosong-mei-2024/ manakala borang permohonan boleh didapati di Kaunter Bayaran, Majlis Daerah Sik pada waktu pejabat.


*Sila baca arahan lengkap iklan kekosongan jawatan ini melalui link yang admin sediakan di bawah sebelum membuat permohonan.

Join Media Sosial Kami : Klik Sini

Tarikh Tutup Permohonan : 28 Mei 2024 (Selasa)Jawatan Kosong 2021 di Majlis Daerah Sik

Latar Belakang

Sik sebenarnya berasal dari perkataan Arab “Syed”. Mubaligh-mubaligh Arab yang membuka penempatan ini. Mereka berhenti dan singgah dengan perahu di Lubuk Tok Keramat, Sg Chepir, berdekatan dengan stesen minyak Shell sekarang, di Pekan Sik.

Mereka telah mendirikan perkhemahan di sebuah padang yang dikenali sebagai Padang Tok Sheikh. Tapak ini kemudian berkembang menjadi sebuah penempatan dan pondok yang pertama di Daerah Sik dan mungkin yang pertama di Negeri Kedah Darul Aman.

Padang Tok Sheikh sekarang ini terletak berhampiran dengan Masjid Pekan Sik dan sekarang ini dibangunkan sebagai Kompleks Pejabat Agama Daerah Sik, Kedah.

Perkataan “Sik” berasal dari “Syed” atau “Sheikh” dan jika disebut dalam loghat patani Kelantan, ianya berbunyi “Sik”. Sebutan di antara bunyi Sik dan Saik. Rombongan mubaligh itu berketurunan Wan Ibrahim Mekong.

Post a Comment