Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Bookmark
HTML5 Sila Follow dan Klik button [X] untuk tutup Button Close

Jawatan Kosong di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia - 2 Julai 2024

Jawatan Kosong 2024 di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong terkini di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia

Jawatan:

1. PENOLONG AKAUNTAN GRED W29

Jadual Gaji:
Minimum : RM1,498.00
Maksimum : RM5,678.00
Kadar Kenaikan Gaji Tahunan : RM145.00


2. PEMANDU KENDERAAN GRED H11

Jadual Gaji:
Minimum : RM1,218.00
Maksimum : RM2,939.00
Kadar Kenaikan Gaji Tahunan : RM80.00Cara-cara Memohon:

Permohonan perlu dibuat melalui online (Google Forms). Pemohon hendaklah membaca maklumat lengkap iklan melalui link yang admin sediakan di bawah. Link untuk mohon melalui google forms juga disediakan. 


Tarikh Tutup Permohonan : 02 Julai 2024 (Selasa)

Jawatan Kosong di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia-banyakjawatan

Sejarah

Semenanjung Malaysia terletak di hujung Benua Asia dengan tanah yang menganjur mensusuri Laut China Selatan dan Selat Melaka. Kedudukan geografi ini menjadikan Malaysia salah satu laluan perdagangan utama dunia. Menyusuri galur warisan kraftangan Malaysia faktor geografi ini berperanan membentuk keperibadian hasil ketukangan kraftangan negara. Pedagang-pedagang dari India, Asia Barat dan China membawa hasil dagangan bersama budaya yang kini mewarnai rupa bentuk kraf tanah air. Abad ke 19 pelbagai seni kraf berkembang di negeri Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perak. Tukang-tukang kraf ketika itu bernaung di bawah pengaruh istana dan pembesar-pembesar negeri, menjadikan seni kraf tempatan tidak berkembang dan digunakan sebagai kegunaan istana semata-mata.Tahun 1930 sekumpulan pegawai awam Melayu dan Inggeris telah menubuhkan Persatuan Kesenian dan Pertukangan Melayu Kelantan.