Jawatan Kosong di Majlis Daerah Sik - 11 Oktober 2021 - KERJA KOSONG 2021 | JAWATAN KOSONG KERAJAAN 2021
HTML5 Sila klik Like dan button [X] untuk menutup Button Close

Jawatan Kosong di Majlis Daerah Sik - 11 Oktober 2021

Jawatan Kosong 2021 di Majlis Daerah Sik | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Majlis Daerah Sik

Jawatan Kosong 2021 di Majlis Daerah Sik

Latar Belakang

Sik sebenarnya berasal dari perkataan Arab “Syed”. Mubaligh-mubaligh Arab yang membuka penempatan ini. Mereka berhenti dan singgah dengan perahu di Lubuk Tok Keramat, Sg Chepir, berdekatan dengan stesen minyak Shell sekarang, di Pekan Sik.

Mereka telah mendirikan perkhemahan di sebuah padang yang dikenali sebagai Padang Tok Sheikh. Tapak ini kemudian berkembang menjadi sebuah penempatan dan pondok yang pertama di Daerah Sik dan mungkin yang pertama di Negeri Kedah Darul Aman.

Padang Tok Sheikh sekarang ini terletak berhampiran dengan Masjid Pekan Sik dan sekarang ini dibangunkan sebagai Kompleks Pejabat Agama Daerah Sik, Kedah.

Perkataan “Sik” berasal dari “Syed” atau “Sheikh” dan jika disebut dalam loghat patani Kelantan, ianya berbunyi “Sik”. Sebutan di antara bunyi Sik dan Saik. Rombongan mubaligh itu berketurunan Wan Ibrahim Mekong.
Join Group Khas - Banyak Jawatan Kosong
Like FB Page Khas - Kerja Kosong Negeri Kedah
Jawatan:

1. PELUKIS PELAN (KEJURUTERAAN AWAM)/PENOLONG JURUTERA GRED JA29

Syarat Lantikan:

1. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(a) Warganegara Malaysia;

(b) Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan

(c) i) Sijil dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. atau 

ii) Diploma dalam bidang kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

2. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. 


2. PENGHANTAR NOTIS GRED N11

Syarat Lantikan:

1. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:

(a) Warganegara Malaysia;

(b) Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan

(c) Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta lesen memandu sekurangkurangnya Kelas B2 yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan [kecuali Lesen Memandu Percubaan (P)]

2. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. 


Cara Memohon:

a) Permohonan hendaklah menggunakan Borang Permohonan Jawatan Kosong Majlis Daerah Sik yang boleh dimuat turun melalui laman web Majlis Daerah Sik https://pbt.kedah.gov.my/index.php/majlis-daerah-sik/

b) Permohonan hendaklah disertakan bersama salinan Sijil Kelahiran, Kad Pengenalan, Sijil Persekolahan, Sijil Berhenti Sekolah dan dokumen yang berkaitan serta sekeping gambar berukuran pasport. (Salinan sijil-sijil perlu mendapat pengesahan terlebih dahulu oleh Pegawai Kerajaan Kumpulan A Gred 41 ke atas / Penghulu Mukim).

c) Permohonan daripada Pegawai Kerajaan yang sedang berkhidmat hendaklah dibuat melalui Ketua Jabatan masing-masing mengikut Perintah Am Bab ‘A’ 21 dan pastikan Laporan Nilaian Prestasi Tahunan terkini disertakan bersama.

d) Permohonan berikut akan DITOLAK

i) tidak disertakan dokumen yang diperlukan ;
ii) tidak lengkap dan tidak terang;
iii) borang tidak ditandatangani ; dan
iv) tidak disertakan gambar.

e) Permohonan ini hanya sah selama 1 tahun dari tarikh iklan.

f) Borang permohonan yang telah lengkap diisi hendaklah dihantar dalam sampul surat berukuran 22sm. X 32sm. Disudut atas sebelah kiri sampul surat hendaklah ditulis jawatan yang dipohon.

 g) Alamatkan permohonan kepada:

YANG DIPERTUA
 MAJLIS DAERAH SIK
 08200 SIK
 KEDAH DARUL AMAN.


Catatan Am:

Hanya calon-calon yang layak dan disenarai pendek sahaja yang akan dipanggil untuk ditemuduga. 


*Sila baca arahan lengkap iklan kekosongan jawatan ini melalui link yang admin sediakan di bawah sebelum membuat permohonan.


Tarikh Tutup Permohonan : 11 Oktober 2021 (Isnin)Jom Join Telegram Khas : Kerja Kosong Negeri Kedah

0 Response to "Jawatan Kosong di Majlis Daerah Sik - 11 Oktober 2021"

Post a Comment