Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4
Bookmark
HTML5 Sila Follow dan Klik button [X] untuk tutup Button Close

Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS) - 31 Januari 2024

Jawatan Kosong 2024 di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS) | Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS)


Jawatan:

1. PEMBANTU OPERASI GRED N11 - 2 Kekosongan

2. PENGAWAS HUTAN GRED G11 - 13 Kekosongan

3. PEMBANTU AWAM GRED H11 - 34 Kekosongan

4. PEGAWAI PSIKOLOGI GRED S41 - 3 Kekosongan

5. KURATOR GRED S41 - 1 Kekosongan

6. PENGAWAL KESELAMATAN GRED KP11 - 14 Kekosongan

7. PENOLONG KURATOR GRED S29 - 2 Kekosongan

8. PEMBANTU AWAM GRED H11 - 3 Kekosongan

9. PEMBANTU MUZIUM GRED S19 - 3 Kekosongan

10. PEMBANTU KEMAHIRAN (TUKANG KAYU) GRED H19 - 2 Kekosongan

11. PENOLONG PEGAWAI LATIHAN GRED E29 - 8 Kekosongan

12. PEGAWAI TADBIR GRED N41 - 6 Kekosongan

13. PELUKIS PELAN (KEJURUTERAAN AWAM) /PENOLONG JURUTERA GRED JA19 - 4 Kekosongan

14. PEGAWAI PERIKANAN GRED G41 - 3 Kekosongan

15. PENOLONG PEGAWAI PERIKANAN GRED G29 - 1 Kekosongan

16. PEMBANTU PERIKANAN GRED G19 - 22 Kekosongan

17. PEMANDU KENDERAAN GRED H11 - 8 Kekosongan

18. PEMANDU KENDERAAN GRED H11/H14/H16 - 1 Kekosongan


Cara Memohon:

i. Pemohonan hendaklah dibuat secara ONLINE SAHAJA dengan melayari laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah di alamat https://espans.sabah.gov.my/login/awam.php

ii. Calon-calon yang mendaftar buat kali pertama secara ONLINE hendaklah memastikan maklumat diisi dengan lengkap. Permohonan yang dikemukakan hendaklah bersesuaian dengan kelayakan akademik seperti yang diiklankan di dashboard calon.

iii. Hanya calon - calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temuduga.

iv. Pemohon-pemohon yang tidak mendapat sebarang jawapan selepas empat (04) bulan dari tarikh tutup iklan, hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.

v. Salinan Sijil - Sijil Asal (sijil lahir / kad pengenalan pemohon / kad pengenalan kedua ibubapa [sijil mati jika berkaitan] / sijil-sijil akademik dan dokumen - dokumen lain yang berkaitan dan disyaratkan dalam iklan ini HANYA perlu dibawa apabila anda berjaya dipanggil untuk ditemuduga kelak.


*Sila baca syarat kelayakan dan maklumat lain sebelum memohon melalui link di bawah

Join Media Sosial Kami : Klik Sini

Tarikh Tutup Permohonan : 31 Januari 2024 (Rabu)
Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS)

Latar Belakang

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (SPANS) atau pada awalnya dikenali dengan nama The North Borneo (Public Service Commission) Order in Council 1963 telah ditubuhkan dan diwartakan pada 1 Mac 1963 dalam Warta Kerajaan Bil. S43/63. Selepas Negeri Sabah mencapai kemerdekaa melalui penubuhan Malaysia pada 16 September 1963, maka pewujudan SPANS diperuntukkan di bawah Perkara 36(1) Perlembagaan Negeri Sabah. SPANS.

Pelantikan Ahli-ahli SPANS diperuntukkan di bawah  Perkara 36(1) dan Perkara 36(2) Perlembagaan Negeri Sabah. Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sabah selepas berunding dengan Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Sabah boleh melantik seorang Pengerusi dan tidak kurang daripada 3 orang tetapi tidak melebihi 8 orang Ahli. Pada masa ini Ahli-ahli SPANS terdiri daripada Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan 7 orang Ahli.

Bagi melicinkan proses tadbir urus, SPANS di bawah Perkara 37(7) Perlembagaan Negeri Sabah boleh mewakilkan mana-mana fungsinya kepada Setiausaha Kerajaan Negeri dan Setiausaha Tetap, Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Sabah. Bagaimanapun tanggungjawab mutlak (ultimate responsibility) masih terletak pada SPANS bagi menentukan perwakilan kuasa itu dilaksanakan dengan teratur.